søndag 3. juli 2011

Flaggermusmor for en dag

Etter en tur til Modum i går falt det seg sånn at jeg adopterte en liten flaggermusunge. Vi var innom et sted som heter Kongsfoss Kunstnersenter, hvor en koloni med flaggermus holder til. Flaggermus er fredet, flere av artene vi har i Norge er på rødlista, og denne gjengen har fått lov til å holde til i lokalene der det blant annet blåses glass.


Hvem kan si at flaggermus ikke er søte?! Ikke jeg i alle fall...

Mens vi var der falt en av ungene ned. De som jobbet der gav ham vann, og satt ham på muren sånn at han kunne krabbe opp veggen tilbake til de andre. Men den lille kom ikke mange centimetrene opp før han falt ned igjen. Det var da jeg kom på at jeg kunne ta ham med meg. Jeg fikk en pappeske, som jeg stakk hull i med de alltid tilgjengelige strikkepinnene, hvor han bodde mens vi var på Blaafarveværket, og i bilturen hjem. Vel hjemme hadde Asbjørn funnet ut av et og annet om flaggermus, og i tillegg et telefonnummer jeg kunne ringe. Det var til Jeroen, en veldig hjelpsom flaggermusekspert som tok i mot oss enda klokka ble over tolv før vi ankom flaggermusmottaket i Nittedal. Han tok over ansvaret for lille Arthur, og jeg er sikker på at han er i de aller beste hender.


Arthur er en aktiv liten dvergflaggermus, men har dessverre skadet seg ganske ille på venstre frembein/vinge
I løpet av denne dagen og natten lærte jeg veldig masse om flaggermus, og hva man skal gjøre om man finner en som er litt forkommen. Det aller viktigste er;
- Gi den vann, de kan klare seg noen dager uten mat, men blir de dehydrerte er det farlig
- IKKE gi dem melk av noe slag, det blir de syke av
- Kontakt noen som har peiling

Mer nyttig, og ikke minst interessant, informasjon finnes på norsk zoologisk forenings sider.

3 kommentarer:

 1. Åååh... jag älskar fladdermöss, de är fantastiskt söta och intressanta djur. Hoppas att han mår bra nu och blir en stark flygare när han är stor!

  SvarSlett
 2. Ja, de er flotte og fasinerende! Han har nå operert inn en metallstang i armen/vingen, og går på antibiotika. Jeg tror han vil klare seg bra, han virker som en survivor. :)

  SvarSlett
 3. Så bra at du tok vare på krabaten, og fekk levert den til nokon som kan passe på den vidare.
  God sommar vidare!

  SvarSlett