onsdag 6. oktober 2010

Etisk pute?

Nå er første modul på fordypning tekstil gjennomført og oppgaven er levert. Som vanlig ble de sene nattetimer tatt i bruk, og jeg holdt på til siste slutt (og litt til). Hovedoppgaven gikk ut på at vi skulle lage en pute som blant annet formidlet noe eller hadde en intensjon. Mitt utgangspunkt for dette ble etikk i tekstilproduksjon.

Det er mye som ikke er som det skal i kles-og tekstilbransjen. Et aspekt er overforbruk, et annet miljø og et tredje tekstilarbeidernes arbeidsforhold. Egentlig kan man kalle det leveforhold, fordi arbeidsdagen er lang, ofte opp til 12 timer, og lønna er lav, noe som påvirker deres liv og familiens liv. Jeg kunne skrevet side opp og side ned om dette, for det er viktig å vite om og ikke minst ta stilling til. Men i stedet for å trette folk med dette henviser jeg heller til etiskforbruk.no og denne brosjyren. Jeg oppfordrer til å sette av 10 minutter til å lese, den er både lettlest og informativ.

Visste du for eksempel at bomullsindustrien står for 25% av det globale forbruket av sprøytemidler?

Tilbake til oppgaven. Jeg jobbet med et tall jeg fant i den nevnte brosjyren, nemlig 0,4%, som er andelen av utsalgsprisen som går til å betale fabrikkarbeideren som har sydd klærne vi kjøper. Jeg ville illustrere dette, og for å gjøre det sydde jeg 100 baller (99 og en halv svart og en halv hvit), som hver representerer en prosent, og lot disse være overflaten på puta. Materialene jeg brukte var klær jeg fikk på et besøk på varemottaket på Fretex. Det var også ganske spesielt å være der, blant annet å se hvor utrolig mye klær som gikk over rullebåndet bare de få timene jeg var der. Jeg fikk stille meg nederst ved rullebåndet, og fikk med meg en stoor haug med svarte klær!


Dette skal bli en pute...


Jeg følte meg litt som en fabrikkarbeider selv der jeg satt 10-12 timer i strekk og klipte og sydde baller, og jeg har fått stor forståelse for at alle knappene i klærne mine ikke er sydd like godt på. Fra nå av skal jeg ikke gjøre noe nummer ut av om jeg må feste de litt ekstra selv.

Heldigvis er det ikke like vanskelig å klippe i klær som jeg ikke har et forhold til

Resultatet ble ikke helt slik jeg hadde sett for meg, så jeg varirer mellom å være ganske fornøyd til å irritere meg over sjenerende detaljer. Sånn ble det altså;
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar